Ten patent na ziemniaki zdradził mi mąż. Smaczniejszych chyba jeszcze nie jadłam

Dodano:
Duszone ziemniaki Źródło: Shutterstock / Homonstock
Duszone ziemniaki mogą też być chrupiące. Sposób na uzyskanie smakowitego efektu pokazał mi mąż. Teraz już nie robię inaczej.

Duszone ziemniaki to jedno z tych dań, które zawsze się udają. Po raz pierwszy pokazał mi je mąż, który już nie mógł znieść mojego gadania o tym, że ziemniaki pieczone są najlepsze. Nie byłam przekonana, czy na patelni da się uzyskać chrupiące, lecz nieociekające tłuszczem warzywo, ale postanowiłam dać tym ziemniakom szansę. Nie żałowałam.

Jak zrobić duszone ziemniaki?

Mój mąż nie kombinuje z dodatkami. Bierze ziemniaki, obiera je i kroi w talarki. Takie kąski układa na patelni z rozgrzanym tłuszczem, a formując warstwy lekko soli. Potem już tylko przygotowuje pod przykryciem i na niewielkim ogniu. Bez obracania, więc część ziemniaków chrupie, a część jest po prostu przyjemnie mięciutka. Jest szybko, wygodnie i wyjątkowo smacznie. Polecam spróbować.

Przepis: Duszone ziemniaki

Znakomita potrawa z ziemniaków, którą robi się niemalże błyskawicznie.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
217 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie warzywZiemniaki obierz, umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Możesz użyć mandoliny, jeśli masz.
  2. Robienie dusznych ziemniakówNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Ułóż pierwszą warstwę ziemniaków, a na niej kolejne. Warzywa mogą na siebie zachodzić. Mniej więcej w połowie ich wkładania, oprósz całość solą. Przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu do miękkości (15-20 minut).

Jak podać duszone ziemniaki?

Potrawę z ziemniaków możesz dowolnie modyfikować. Niektórzy oprócz soli i pieprzu używają innych przypraw. Do ziemniaków świetnie pasuję zioła. Ja uwielbiam rozmaryn i tymianek, ale oregano, majeranek czy cząber też się sprawdzą. Pysznym talarkom z dodatkiem papryki — ostrej, słodkiej lub wędzonej — również raczej nikt się nie oprze.

Dobrym pomysłem będzie także zaserwowanie duszonych ziemniaków ze smażoną lub marynowaną cebulką albo z pieczarkami z patelni. W drugim przypadku już koniecznie posypcie całość tymiankiem — smak pieczarek wiele zyskuje po jego dodaniu.

Mąż wyjawił mi, że u niego w domu na duszonych ziemniakach pod koniec przyrządzania układało się zrobione wcześniej sznycelki, dobrze mi znane jako kotlety mielone. Takie danie z patelni jadali z surówką w ramach niedzielnego obiadu.

Wskazówki dotyczące potrawy z ziemniaków

Przygotowanie smacznych dusznych ziemniaków nie powiedzie się, jeśli na patelni położysz zbyt dużo kawałków warzywa na raz lub jeśli będą one zbyt grube. Temperatura tłuszczu prędko spadnie, mało płynu się z warzyw uwolni, ciepło nie wszędzie dojdzie — jednym słowem ziemniaki nie „dojdą”. Jeśli nie chcesz uzyskać surowych kąsków, zachowaj umiar.

Przed rozpoczęciem smażenia upewnij się też, że tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany. Nie chcesz, by duszone ziemniaki były oleiste, przywarły do patelni i spaliły się lub połamały się przy próbie przeniesienia ich na talerz.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...